Hjulträdsväxter (Trochodendraceae)

Det finns två olika trädarter av hjulträdsväxter samt i princip ett släkte för vardera art. Båda träden saknar vissa kärlelement i sitt trä vilket gör dem relativt unika bland gömfröväxterna. Tidigare trodde man att detta tydde på att växterna hade avvikit tidigt från andra familjer men den senaste DNA-analysen tyder på att växterna har utvecklat detta drag relativt sent. De är därför numera del av trikoplaterna, snarare än en egen grupp.

‘Sporrträd’ (Tetracentron sinense)

Här har jag inte hittat något svenskt namn utan fritt översatt det engelska och tyska namnet (‘fyra-sporrar trädet’), men trädet verkar vara tämligen ovanligt utanför sitt bergiga ursprungsområde i Kina så det är mycket möjligt att ett svenskt namn saknas. Trädet sägs kunna bli 20-40 meter högt och är lövfällande. Blommorna bildar långa hängen. För mer information och bilder se denna botaniska trädgård i Nya Zeeland som har ett 50 år gammalt exemplar.

Hjulträd (Trochodendron aralioides)

Den mer kända varianten av de två, finns dessutom införd i Sverige vilket gör den möjlig att beskåda på nära håll i landets södra delar. Ursprungligen från Japan, Korea och Taiwan. Städesgrönt med släta läderaktiga blad. Blommorna är små, ljusgröna och saknar kronblad. Ska kunna bli upp mot 20 meter i sin ursprungliga miljö, mer buskliknande i andra miljöer. Verkar trivas framförallt i lite skuggigare blötare områden. För en fantastisk bild på ett fullvuxet träd i Japan se här.

Hjulträd(Trochodendron_aralioides)

De ljusgröna Hjulträdsblommorna

Leave a comment